Når varmen sænkede sig over Rom, så lokkede det frie landskab uden for byens mure ved Sabiner- og Albanerbjergene, på italiensk kendt som ”Colli Albani”. Der fandt kunstnerne oldtidsminder, hyrder, får, studerede lokalbefolkningens farverige dragter - tænk blot på de smukke malerier vi bl.a. kan se på Statens Museum for Kunst og Nivaagaard Malerisamling.
Dette landskab har tiltrukket mennesker lige fra Aeneas, der kom til Latiums kyster, på flugt fra det brændende Troja o. 1200 f. Kr. til antikkens romere, der søgte ud fra storbyen og de danske kunstnere, der drog på dannelsesrejse til Rom. I dag går der hurtige tog og busser til alle byerne i Colli Albani fra Roma’s centrum.
Mange af vore guldaldermalere har været der, bl.a. Eckersberg, Constantin Hansen, Jørgen Roed, Sonne og Marstrand, såvel som H.C. Andersen, og de skildrede det maleriske folkeliv, naturscenerier og ruinerne ude i Albanerbjergene med Frascati og Genzano.
Myterne, landskabet med de smukke, bløde bjerge - og skibene, der dengang blev brugt af de romerske kejsere til underholdning på de to store vulkan-søer, Albano og Nemi, hvor Diana’s helligdom lå - er en fascinerende oplevelse. Gudinden Fortuna’s helligdom i Palestrina (der er det arkitektoniske forbillede for Viktor Emanuel Monumentet i Rom) ligger højt med en storslået udsigt.
Arkæologiske udgravninger, også danske, har frilagt mange af ruinerne i området, f.eks Cæsar’s villa ved Nemi, Cicero’s villa i Tusculum, og rester af kejser Domitians villa i pavens sommerresidens i Castel Gandolfo og tidlige Hadrian’s enorme og imponerende anlæg i Tivoli.
Man bør selvfølgelig også bruge masser af tid på at studere det ”moderne” byliv i området, nyde maden og vinen, som produceres bl.a. i Frascati og i området nær Olevano Romano (der også var et af de danske kunstneres fortrukne steder). Den ligger, som mange af de andre byer i området, malerisk placeret på bjergenes skråninger.
(tekstoplæg. Italiensk Forum)
|